KIDEM TAZMİNATI TAVANI KONUSUNDA YARGITAY’IN EMSAL KARARI NE ANLAMA GELİYOR?

  • Ana Sayfa
  • Hukuk
  • KIDEM TAZMİNATI TAVANI KONUSUNDA YARGITAY’IN EMSAL KARARI NE ANLAMA GELİYOR?

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi  geçtiğimiz ay kıdem tazminatının tavan ücretini esas alarak çok güzel bir karara imza attı. Söz konusu olayda bir işveren karşılıklı anlaşma sonucunda işten ayrılan işçiye kıdem tazminatını ödüyor ancak 3 yıl sonra ödenen kıdem tazminatının olması gereken miktardan fazla olduğunu tespit edip ödenen kıdem tazminatının fazlaya ilişkin kısmının iadesi için dava açması üzerine Yargıtay her yıl  ocak ve temmuz aylarında belirledi kıdem tazminatı tavan ücreti üzerine hesaplama yaparak  işvereni haklı buldu ve kıdem tazminatı tavanını aşan miktarın işverene iadesine hükmetti.

Kıdem tazminatı her yıl için 30 günlük giydirilmiş ücret (çıplak ücrete eklenen yol, yemek, yakacak gibi ödemelerin, primlerin, ikramiyelerin eklenmesiyle meydana çıkan ücrettir) üzerinden hesaplanıyor. Ancak giydirilmiş ücret ne kadar olursa olsun kıdem tazminatı tavan ücretinin üzerinde ödeme yapılamıyor. Bu tavan ücret ise her yıl ocak ve temmuz aylarında memur maaş katsayıları baz alınarak hesaplanmaktadır.

İş hayatında bu tavan fiyat ise iş sonu tazminatı, iş güvencesi tazminatı ya da bonus ödemesi adı altında yapılan ödemeler ile aşılabiliyor ancak bu ödemelerin sözleşmede açık bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Ve bunu yapmakta hukuki anlamda herhangi bir sakınca bulunmuyor.

Kıdem Tazminatı Tavanı aşılırsa ne olur ?

Kıdem tazminatı ve bahsettiğim diğer adlar altında yapılan tazminat ödemeleri kıdem tazminatı tavanını aşması halinde artan miktar ise ödeme yapıldığı tarihteki gelir vergisi dilimi esas alınarak gelir vergisine tabi tutuluyor.  Tavan fiyatın altındaki tazminat ödemelerinde ise herhangi bir gelir vergisi ödenmemektedir.

İş akdini feshettiğiniz tarih de çok önemli

İş hayatında iş akdinin taraflarından biri ihbar tazminatı ödememek için iş akdini fesheden taraf muhatabına işten ayrılacağı veya işten çıkarılacağı tarihi kanundaki yasal süreleri gözeterek bildirir. Örneğin iş akdinin feshedileceğinin bildirimini haziran  ayında yapmışsanız, ocak-haziran dönemindeki mi, yoksa temmuz-aralık dönemindeki kıdem tazminatı tavanının uygulanacağı sorusu akıllara geliyor. Burada esas alınması gereken tarih bildirimin son bulduğu tarihtir. Buna göre verdiğim örnekte temmuz- aralık dönemindeki Kıdem Tazminatı Tavan’ı esas alınacaktır. Ki bu da kıdem tazminatına hak kazanan personelin lehine bir durum yaratmaktadır. Çünkü yılın 2. yarısındaki Kıdem Tazminatı Tavanı artış gösterir daima.

2020 Kıdem Tazminatı Tavanı Ne Kadar Oldu Ve Kimleri İlgilendiriyor?

Ocak- Haziran döneminde 6 bin 730 lira olan tazminat tavanı 7 bin 117 lira oldu. 2020 Temmuz-Aralık döneminde en son belirlenen rakam geçerli olacak. Ve tabiki Kıdem Tazminatı Tavan Ücreti,  maaşı asgari ücret üzerinden gösterilip gerisi elden verilen ya da gerçekten asgari ücretle çalıştırılan daha da kötüsü sigortasız çalıştırılan dezavantajlı durumda  olan personelleri değil yüksek maaşlar ile çalışan çok iyi şartlarda güvence verilen personelleri ilgilendiriyor.

Av. Fatih KARABULUT

Bültenimize Abone Olun

Karabulut Hukuk Bürosu

2018 yılında Avukatlık Ruhsatını Alan Av. Fatih Karabulut tarafından kurulan Karabulut
Hukuk Bürosu hukuk camiasında her alandaki uzman hukuk büroları ile çözüm ortaklığı ağını
kullanarak müvekkillerine kaliteli hizmet vermeye çalışmaktadır. Karabulut Hukuk genel
itibariyle şirket danışmanlığı alanında faaliyet gösteren bir yapıya sahiptir.